vrijdag 21 januari 2011

Spreekbeurt De brandweer

Ik heb het onderwerp brandweer gekozen omdat mijn vader bij de brandweer heeft gezzeten. Het werk van de brandweer is belangrijk omdat het met het redden van levens van mens en dier te maken heeft. Ik ga nu met mijn spreekbeurt beginnen.

GESCHIEDENIS

Rond 1300 was brand echt een ramp,dit kwam doordat de meesten huizen van hout waren. Zo kon dus een brand overspringen van het ene naar het andere huis, hierdoor gingen veel dorpen in vlammen op.
In 1521 werden huizen van steen gebouwd. Het blussen van een brand was in die tijd een moeilijke bezigheid. Het enige wat je kon gebruiken om de brand te blussen waren houten emmertjes die waren heel zwaar als ze eenmaal nat waren. Het ging zo: er ging iemand bij een waterplaats staan, de anderen mensen gingen in een rij staan tot ze bij de brand aankwamen. De mensen die bij het water staan halen er water uit met een emmer en geeft hem door en als hij bij de persoon komt die aan het einde van de rij staat, gooit die hem over het vuur heen en zo gaat dat door tot de brand gedoofd is.
In zeventiende eeuw werd de wonderspuit ontdenkt.
Tegenwoordig gaat het alle maal veel makkelijker

OPLEIDING

Om brandweerman/vrouw te kunnen worden, kun je al jong beginnen om bij de jeugdbrandweer te gaan. Hier leer je allerlei dingen die je bij het brandweervak nodig hebt, van brandblussen tot brandpreventie. Ook leren ze anderen belangrijke zaken die met de brandweer te maken hebben.
Als je bent da 18 jaar dan kun je een basisopleiding volgen, dit is een opleiding met theorie en heel veel praktijk oefeningen. Deze opleiding duurt ongeveer 1 jaar. Na deze opleiding kunnen brandweermensen zich verder specialiseren tot bijvoorbeeld een chauffeur van de brandweerwagen, duiker of een gaspakdrager, hierin zijn nog heel veel mogelijkheden.
In Nederland zijn de brandweer opleidingen erg zwaar. Voor de deelnamen moet je geestelijk en lichamelijk goed in je schoenen staan.
Binnen de brandweer is het een gewoonte dat er veel wordt geoefend. Oefenen is zo belangrijk omdat dat de manier is om kennis en vaardigheden op peil te houden en als het mogelijk is te verbeteren.

SOORTEN
Er zijn verschillende soorten brandweer de meest bekenden zijn de beroepsbrandweer en de vrijwillige brandweer
Aan de naam beroeps-brandweer hoor je al dat het een brandweerman/vrouw is die van zijn/haar beroep brandweer is. Ook hier in Arnhem hebben ze een beroepsbrandweer. Ze zijn steeds op de kazerne. Als er een ongeluk is gebeurt of er is een brand, worden ze gewaarschuwd door een bel of door hun pieper. Ze trekken dan meteen hun brandweerpakken aan en hollen naar de brandweerwagens.

De brandweer vrijwilligers hebben een ander beroep dan de brandweer, maar doen het werk erbij. Brandweer vrijwilligers dragen een pieper bij zich als deze af gaat laten ze hun baan achter en gaan naar de brand. Er zijn ook korpsen waar de brandweervrijwilligers samen werken met de beroepsbrandweer.
Mijn vader was in Tiel bij de vrijwillige brandweer. Overdag werkte hij ergens anders, maar 's avonds en 's nachts en het hele weekend was hij oproepbaar voor de brandweer.

Als er een grote brand is of er overstroomt een rivier of er is een groot ongeluk gebeurd snel gezegd een ramp dus. Dan kan 1 korps het natuurlijk niet alleen dus zijn er afspraken gemaakt dat er meerdere korpsen worden ingezet deze heten dan bij elkaar de regionalebrandweer. Vanuit de meldkamer worden meerdere korpsen opgeroepen om naar een groot incident te gaan.

Als het lang niet heeft geregend dan kunnen er branden komen in de gebieden waar veel bos en heiden zijn. Dit heten bosbranden.
Vanuit vliegtuigjes houdt de brandweer in de gaten of er brand is. Het vliegtuigje dag boven Arnem en de Veluwe vliegt heet Ajax. Als er brand wordt ondekt vanuit de lucht gaan ze de brand blussen met speciale wagens. Deze wagens zijn speciaal voor bosbranden want ze kunnen makkelijk door het bos met deze wagens.

Taken
De brandweer doet meer als alleen maar branden blussen, ze hebben verschillende taken.
Het blussen en bestrijden van branden.
Hulpverlenen bij ongevallen, denk hierbij aan mensen die uit hun auto gehaald moeten worden. De brandweer gebruikt speciaal gereedschap om mensen te bevrijden.
Duikwerkzaamheden, ze redden mens en dier die te water geraakt zijn.
Hulpverlening bij rampen zoals bijvoorbeeld een vliegtuigramp, grote branden, watersnood.
Het redden van dieren die in gevaar zijn bijvoorbeeld dieren die in verdrinkingsnood verkeren, dieren die bij een ongeval betrokken zijn.
Het opruimen van gevaarlijke stoffen.
Brand preventie, om ervoor te zorgen dat voorkomen wordt dat er brandontstaat. Dit doet men doot voorlichting te geven, maar ook het keuren van alle openbare gebouwen op brandveiligheid.

KLEDING
Bij de brandweer werken is zwaar en gevaarlijk werk, en daarom moeten de brandweer mensen een special pak hebben. Dit pak beschermt ze tegen hitte en giftige rook bij een brand maar ook tegen scherpe voorwerpen. Als ze aan het oefenen zijn hebben de mensen van de brandweer dit pak ook aan. Als de brandweermensen uitrukken, dragen ze een special bluspak.
Het bluspak wat ze dragen is onbrandbaar en zorgt er voor dat de hitte tijdens een brand niet in het pak komt. Het pak beschermt de brandweermensen ook tegen kou, wat bij ongevallen in de winter natuurlijk makkelijk is. Het hoofd van de brandweermensen wordt beschermd door een helm, dit is heel belangrijk want in een brandend huis is er instortingsgevaar, dit betekent dat er van alles naar beneden kan vallen zoals het plafond bijvoorbeeld. Dit is de oude brandweerhelm van mijn vader.
Ook hun voeten worden goed beschermd, de brandweermensen dragen laarzen met stalen neuzen en een hele dikke zool. Dit zijn de oude laarzen van mijn vader.
Ook dragen ze handschoenen van heel dik leer of andere ontbrandbaar materiaal.
Dit alles om zichzelf te kunnen beschermen. De brandweermensen dragen voor het beschermen van hun luchtwegen tijdens een brand een fles met verse lucht op hun rug.
Via een slang gaat deze lucht naar een masker op hun gezicht, zo krijgen ze geen rook binnen maar alleen maar verse lucht uit de fles binnen. Na een half uur is de fles leeg en moeten ze een nieuwe pakken

VOERTUIGEN
De brandweer maakt gebruik van verschillende voertuigen. De brandweer gebruikt bij elke melding een passend voertuig.
TANKAUTOSPUIT
Deze wagen wordt ingezet bij brand, ongevallen en rampen de wagen heeft een grote tankinhoud en is uitgerust met ademluchttoesstellen.
LADDERWAGEN
Deze wagen wordt gebruikt als er op grote hoogte gewerkt moet worden bij een brand of als er iemand in gevaar is. Via de ladderwagen kan de brandweer veiliger op grote hoogte werken, en sneller mens en dier in nood bereiken.
HULPVERLENINGSVOERTUIG Dit voertuig wordt ingezet bij ongevallen. Het voertuig is voorzien van allerlei gereedschap wat vaak nodig is om mensen bijvoorbeeld na een ongeval uit hun auto te bevrijden. Bij een ernstig ongeval waarbij iemand bekneld zit in de auto zal de brandweer met deze auto uitrukken. De brandweermensen zijn ook hierin opgeleid, ze weten precies hoe ze zonder gevaar voor de betrokkene de auto kunnen openknippen.
WATERONGEVALLENVOERTUIG Dit voertuig is voorzien van duikapparatuur, als er een melding binnenkomt van een waterongeval wordt deze wagen gebruikt. Tijdens de rit trekken de brandweermensen hun pakken aan zodat ze ter plekke meteen in Actie kunnen komen.

De brandweer in Nijmegen en Tiel zijn in het bezit van een blusboot, deze boot ligt in de rivier de Waal. De blusboot wordt gebruikt bij het blussen van schepen op zee en in de havens. Als er in de buurt van de kade een brand is kan de blusboot ook ingezet worden dit is soms makkelijker omdat er voldoende water uit de waal gepompt kan worden. Het komt wel eens voor dat er in Nijmegen ergens brand is en de brandweer niet snel genoeg over voldoende water beschikt, de blusboot pompt dan via een dikke leiding water uit de Waal naar dat gebied. Het water komt dan via deze leidingen weer bij de putten terecht en kan zo gebruikt worden.

Dit is een stukje van de Brandweer ik kan nog veel meer vertellen, maar ik ga jullie nu eerst vragen stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten